Thursday, April 14, 2011

Begedil Style Ayue

salam



semenjak dah kawin nie rajin pulak nak masak2 bagi family mertua makan + rasa masakan menantu diorang neh...tapi jangan salah sangka..dah sebulan kahwin nie ayue masak2 untuk breakfast ngan minum petang jeks..untuk lunch biasanye parents-in-law yang masak.. al-maklumlah, ai kan manje orangnye..hik3!



kalau tolong masak pun hujung2 minggu kalau xbalik umah mak ayue...banyak juga kuih2 + kek yang ayue dah bagi diorang rasa..*banyak ke??*huhu...antaranya kek batik, nasi goreng, yong tau foo, cekodok, dsb..dan yang terbaru ayue masak kan begedil



mcm mane leh terfikir nak wat begedil nie?? mula2, about 2 weeks ago my husband ngan abg ipar ayue g beli barang2 untuk buat yong tau foo..favourite food kami sekeluarga...ayue ngan biras aka kak atie pun senaraikanlah barang2 yang diorang kena beli..oleh sebab takut diorang nie xfaham english language, kak atie pun tulis dalam bahasa malaysia salah satu daripadanya isi ikan aka fishcake.





bila dah balik tengok fishcake xde, yang ade isi ikan salmon...mula2 rancang nak wat steambot, tapi x jadi...so sayang takut busuk, semalam ayue n husband cari lah barang nak wat begedil..selalu kita jumpa begedil daging ngan ayam je kan..kali nie ayue wat begedil ikan salmon lak..hihihihi~



kentang (buang kulit)
daun sup (hiris)
bawang besar (potong dadu)
lada sulah (ditumbuk)
jintan manis (ditumbuk)
jintan putih (ditumbuk)
garam secukup rasa
serbuk roti (ayue suka pakai serbuk roti coz x berminyak sangat berbanding juz guna telur saja)
minyak untuk menggoreng



cara-cara nak wat begedil style ayue

>> mula2 rebus kentang sampai empuk kemudian toskan
>> lenyek kentang (pandai2lah korang nak lenyek pakai ape, ayue guna pelenyek dia)
>> masukkan daun dup, lada sulah, jintan manis, jintan putih dan garam secukup rasa
>> gaulkan sebati dan perap untuk seketika
>> kepal adunan mengikut kretiviti anda
>> celup kepal2 dalam telur yang telah dipukul dan salut dengan serbuk roti
>> goreng dalam minyak yang panas




>> sedia untuk dihidangkan



results



YUMMY




licin hingga menjilat jari :))


pic: semua ihsan dari google.. kalaulah ade H/p canggih leh snap pic xkira masa dimana jua kan best... T_T









dan hasilnya

3 comments:

adnil linda said...

Wah..ayue da maken terror msak..best nye

kema said...

haha~btol2..baru keluar dia punye ilmu...ko pun msti teter gak linda,sb ko salu cipta resepi pelik2 + sedap...

ayuebasri said...

begedil mmg ayu reti buat, tapi malas je..hahahaha, kalau begedil daging lagi sedap...yummy~