Sunday, April 10, 2011

Bukan Tempat "Simpan" Anak

salam


ibu bapa kepada anak kelainan upaya (OKU) disarankan supaya bekerjasama dalam memberi perhatian kepada proses pembesaran anak mereka serta tidak menjadikan PUSAT PEMULIHAN sebagai tempat "menyimpan anak" ketika bekerja.Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Noormah Abdul Rauf berkata kerajaan dan badan korporat hanya membantu secara sampingan dan ibu bapa seharusnya tidak melepaskan tanggungjawab kerana mereka yang patut lebih memikirkan kepentingan anak mereka.sekian dari saya Pemberita: Nur Srimazayu Binti Basrihahaha...ade macam pemberita tak..ade kan..ade kan..ade kannnn!
poyo je! (korang cakap)
tsk..tsk..tsk..
T_Tactually, petikan berita kat atas di ambil dari pic keratan akhbar bawah neh
(ciplak from my cousin) :)

kepada ibu bapa yang ada anak-anak istemewa seperti di atas nie janganlah abaikan mereka..mereka juga mempunyai hak yang sama seperti anak-anak normal yang lain..mereka juga mempunyai perasaan untuk disayangi & menyayangi, mendapat perhatian yang sewajarnya dari ibu bapa mereka...kepada siapa lagi hendak mereka pergi kalau bukan ibu bapa mereka..betul x.. sekian, pakar motivasi: Nur Srimazayu Basri.. :Dkorang tau x kenapa tiba ayue nie poyo sesangat arie nie? tau ke x???
xtau kan...
nie nak bagi tau la nie....
gelojoh betul lah hang pa nie
hihihihihi..saya sangat poyo arie nie
sebab...
dalam paper tue adalah my beloved aunty; Pn Maimunah Lajin (berbaju purple) & my beloved cousin; Murni Abdul Razak (berbaju oren)
sangat suka bila mereka masuk akhbar, coz Jabatan Kebajikan Masyarakat & yang lain2 tak sisihkan insan OKU, dan mereka juga mendapat perhatian yang selayaknya dari kita semua..my aunty nie actually ada 2 orang anak OKUsorang Kamalia (tak boleh dengar + cakap)
so, kena guna bahasa isyarat nak comunicate dengan dia
ayue pun reti lah jugak sket2 bahasa isyarat tue..huhu..teror kan..;Dsorang lagi Murni; dalam gambar (xkuat untuk berjalan + berdiri)
perlu dipimpin untuk berjalankalau korang nak tau lagi, mereka dilahirkan normal seperti kita...sempurna tanpa sebarang kecacatan..tapi one day, mereka diserang demam panas thats why lah kehidupan mereka berubah..tapi mereka nie kuat semangat tau, rajin tolong mak ayah...sangat sayang mereka juga family mereka...lebih-lebih lagi my aunty yang actually ibu susuan saya... :)so, kepada ibu bapa, bakal-bakal ibu & bapa kena berjaga-jaga dengan kesihatan anak-anak tau!sekian
1 comment:

namasayachantek said...

eh eh np ai x prasan post awok ni ?? :)