Wednesday, May 25, 2011

10 Weeks~

salam

tadi g check kat klinik desa coz ada appoinment

alhamdulillah gula dalam darah normal (xsanggup dah nak minum air gula!)
berat badan pun naik normal 48kg dah..

setiap bulan penambahan berat badan normal untuk ibu mengandung adalah 0.5kg sampai usia kandungan mencecah 20 minggu...

Hb pun dah naik & sangat membanggakan
HB : 13 g/dL =)

tadi masa nak balik nurse nak bagi folic acid
tapi sy xnak coz kat umah banyak lagi, esok pulak nak g amek ubat kat Hospital Melaka..
watpe lah nak simpan ubat banyak2 kat umah..loya je tengok!

tapi nurse tu pelik gak macam mane sy leh amek ubat kat Hospital..
so, sy jelaskan lah..actually, 3/4/2011 lepas saya kena tahan wad coz of Hypochromic Mycrocytic Anaemia & Hb sangat rendah iaitu 3.9 g/dL...Doktor yang check darah sy time tue pun xpercaya Hb sy rendah teramat sangat mcm tue, lagipun physically mmg nampak sihat just sy pergi Hospital sebab sakit perut je pun..tapi nasib sy baik coz doktor xmasukkan darah..kalau x, memang sy xkan duduk wad langsung..sy sanggup makan ubat berdozen-dozen dari masukkan darah orang lain dalam badan.. lainlah darah family sendiri kan..tapi yang pasti masuk darah memang SAKIT sebab darah tue nak bercampur dengan darah yang sedia ada dalam tubuh kita!

nurse yg check sangat terkejut bila sy cakap macam tue..sepatutnye kena masuk darah sebab sangat kritikal bagi mereka...huhuhu~

apepun sy dah sihat semula...boleh buat kerja macam biasa...
just kena amalkan ubat Hospital
Iron = untuktambah darah
B complex = xtanye doktor untuk apa..untuk tambah darah gak kot..:p
folic acid = untuk perkembangan Baby

esok g Hospital nak mintak Vitamin C lah
baik untuk penyerapan Iron dalam badan
=)

5 comments:

adnil linda said...

nanti nk raba perut ayue pulak la...cm dia raba perut ak tyme dia kawen...hahahahha

ayuebasri said...

rase perut mcm dah besar sket tapi kalau pkai baju xnampak sgt kot..cuma nampak berisi sket lah...hehe

kema said...

aku pun berisi gak ayu...berisi lemak ..huhuhu~

εїз Cik Fasya εїз said...

take care ayu.

kema: hahahaha..lemak la sgt kn..

tasabar nk tgk perot ko yu..

ayuebasri said...

hehe~perot ayue xnampak sgt lagi lah...tyme linda nikah nnti confirm dah boyot xpun dah meletup..huhuhu~ mintak2 sempat g wedding linda..