Wednesday, May 4, 2011

Kalau Dah Preggy Memang Macam Nie Ke?

salam



sedar x sedar semalam genap 2 bulan saya & dia live together as husband and wife..
dan x lama lagi akan menyusul insan baru dalam hidup kami, insyaAllah
doakan semuanya selamat tau!



tapi sejak2 dah preggy nie kan rase badan lain macam je
loya2, pening2 xleh nak wat keje banyak2 sgt (alasan je kot..hehe)
tapi mmg betul..xtipuuu~



lepas dah 2 mggu kawin kena tahan wad sbb kencing kotor & Hb aka darah merah kurang
bapak sy cakap "darah cair" bukan "kurang darah" kalau kurang darah mati lah! :D
ok fine! ye kan jela..hu3



mase nak masuk wad tue Dr tanye dah kawin ke belum, cek air kencing, cek darah, cucuk sana, cucuk sini, masuk air, masuk ubat n segala bagai
mmg tyme part cucuk2 nie ayue dah melalak dah..serius xtipu..en suami ade sebelah temankan, dah mcm budak kecik...xtau nape bila nak masuk air n ubat je mesti melalak tapi bila amek darah xde pun nak melalak except kalau jarum dah terbabas x kena urat darah n yg tukang amek darah tue sesuka hati je nak jolok2 cari urat..ingat nie haiwan ke...haiwan pun tau sakit tau! dia xkena boleh la cakap sikit je..meh sini aku cucuk baru tau mcm mane sakitnye..



mase duk dalam wad nak suruh en suami temankan tapi sedihnye xboleh coz tue wad pempuan saje...so, terpaksalah en suami dtg 1 hari 4 kali..& setiap kali dia dtg mesti nangis2 nak balik...xsuka duk wad!



bila dah keluar wad, baru start loya + pening + muntah n segala bagai..tyme tu x terfikir pun tengah preggy coz baru lepas period...so buat2 biase jela..tapi makin hari makin menjadi2 pulak sampai nak makan pun xlalu...few weeks jugak diamkan even dah ramai suruh wat pregnancy test..then last week baru g check mmg positive..perasaan of coz happy coz nak dapat baby, tapi pada masa yg sama takut bila bayangkan nak bersalin, bila perut dah besar...TAKUUUTT...
T_T



takut mmg lah takut tapi nak wat camne, semua wanita pasni akan lalui sume nie except dia xnak kawin n xnak ade anak..kui3~



since dah preggy nie selera pelik2 je..mula2 dulu asyik nak air tebu je..air tebu mmg x elok untuk ibu2 mengandung coz tajam n boleh membahayakan kandungan lebih2 lagi macam ayue nie...baru around 6 weeks so, baby xlekat betul lagi nak minum air tebu...jadinye terpaksa rase2 jela xnak bagi kempunan...



pastu nak aiskri solero, aiskrim lain x nak..tekak rase xsedap...nasib baik aiskrim solero RM1 je..kalau mahal, hari2 beli botak pale laki aku..



n petang semalan lepas balik keje around 6pm, minum petang...perut pulak lapar mcm x makan bertahun...mmg xlarat sgt, nak makan something yg berat n buat perut rasa full..
tapi nasi n lauk kat rumah mmg tekak xnak makan so time tue gak ajak en suami g makan kat kedai..tapi kena tunggu gak lepas maghrib..its ok.



g makan kat kedai order nasi paprik, selalu org lain masak tapi malam tadi org lain masak..mmg xde rase paprik pun..rase macam tomyam yg kuahnye dipekatkan jek.. ayam ade dalam 3 ketul, daging tengok mcm xde yg banyak asam keping..rupe2nye asam keping tue lah daging.. =.='
nak xnak paksa jugak telan even tekak mcm nak xnak je terima makanan tue...



lepas dah makan (xhabis pun), borak2, tengok tv, bosan lak rasenye...ajak en suami g jalan2.. mesti dia kata ayue dah buang tebiat coz xpernah2 nak ajak jalan2 malam...so ikutkan jela..kami g jalan2 kat dataran ayer keroh then dataran MBMB...macam2 ragam orang dapat tengok, belangkas pun boleh tahan banyak..tapi malas nak layan diorang ayue main2 kat playground lagi besttt...hehehe..en suami geleng kepala jela ngan isteri dia nie...
ayue pun xleh watpe..mmg mintak2 bukan2 je semalam, kesian pulak kat en suami..



apepun thanks coz sudi melayan karenah isterimu ini..
:)

3 comments:

adnil linda said...

ayue...perut da besar letak gmbar erk...t kaklong kawen ak dtg erk..laki ak xd kt melaka...x taw le cmne nanti

ayuebasri said...

baekk~:)
abg syah kursus ea...

kema said...

haha~taruk gambar progress tiap bulan lah..nk tgk kembang kempis nye..bulat,tembam tak mama ayu neh..hehehe~