Thursday, August 4, 2011

Kuih Bongkok @ Kuih Bongkong

salam

sedar xsedar dah hari ke-5 kita berpuasa
dan alhamdulillah ayue dapat berpuasa kelima-lima hari nie.. :)

puasa tahun nie lah merupakan tahun pertama ayue menyambut puasa bersama suami tercinta.. dan sebagai isteri mestilah kena sediakan sahur, makanan berbuka..tapi ayue bertuah sebab ada mertua yang sangat baik n sangat memahami sampaikan nak sediakan sahur pun xnak kejutkan ayue..tapi kita sebagai menantu janganlah ambil kesempatan sangat..kalau larat bangun tolong ape yang patut..macam tu juga berbuka..kalau sempat ayue masak ape yang patut wat tambah tambah (slalunye depends pada request si suami)

dialog di ofis

dua hari lepas

AH: ayue tau x wat sotong celup tepung
ayue: boleh aje kalau abg nak, tapi ayue xtau pakai tepung ape..yang ayue tau campuran tepung dia macam macam jenis..
AH: abg nak yang macam mak busu buat..
ayue: abg call busu, tanye resipi dia..ayue salin (dengan gigih amek pen & kertas nak salin resipi)
AH: dah call, busu kata guna tepung KFC je..
ayue: ceh penat je ayue amek pen ngan kertas..ingatkan susah sangat..hahahaha!!!

so buka puasa 2 hari lepas adalah sotong celup tepung plus lain2 makanan yang mertua sayer masak..

semalam

AH: ayue harini masakkan kepak ayam ngan udang pulak ea..celup tepung jugak
ayue: abg nak makan ke..balik keje nanti kita g beli kat Family Store
AH: ok :)

*makan kepak ayam celup tepung ngan udang celup tepung la pulak..hehehe*


harinie

AH: malam nie buka puase nak makan ape ek..
ayue: abg nak makan ape..sotong celup tepung dah, udang celup tepung dah, kepak ayam celup tepung pun dah..ape lagi nak celup tepung..hehehe
AH: hehe..ntahla, nanti abg balik tengah hari tanye mak masak ape..
ayue: ok :)
....
AH: ayue reti tak masak kuih Bongkok?
ayue: kuih bongkok? macam mane rupe dia?
AH: alaa..dalam dia ade inti gula..
ayue: kuih bongkok ke kuih cek mek molek?jap ayue try cari kat tenet

yang nie ke?
AH: bukan..dia dalam daun pisang
ayue: ok, search lagi..

yang nie?
AH: haa..yang nie la..ayue reti buat tak..abg dah lame tak makan..masak dia pakai tepung, ngan gula je..
ayue: xtau la abg..xpela nanti ayu carikan resipi k.. :)

then, mase lunch break tadi..ayue berhempas pulas mencari resipi..last-last jumpe juga kat www.tonton.com.my cerita resipi nyonya..fuh! penat sungguh rasenye selepas berhempas pulas mencari resipi permintaan si suami..resipi dah dapat, kalau sempat petang nie buatlah, kalau xsempat esok jela wahai suami terchenta! :)

esok or lusa nak buat BBQ pulak nak celebrate bezday FIL saye..si suami request nak wat ayam percik.. =.=' macam macam hehe..







5 comments:

kema said...

isteri mithali ayue neh...hihi~
pasni terer ar ayu msk mcm2 resipi

ayuebasri said...

hahaha..insyaAllah..suami nak makan kena belajar jugak.. :p

adnil linda said...

curious - abg amdan pgil ayue..ayue je...

*xd kaetan ngan entri* hehehe

ayuebasri said...

haha..mmg panggil name je ngan dia..kalau dia panggil sayang pun, ayue bahasakan diri ayue gak..xtau la nape..dah terbiasa dari dulu mcm tu.. :p

miss sue said...

ape da name kueh tu..hehehe