Monday, October 4, 2010

CORRECT WAY OF EATING FRUITS..!!!


CORRECT WAY OF EATING FRUITS???

Ahaa…cikayue boleh lihat banyak questions mark dalam fikiran readers sekalian…kan3…better korang mengaku…korang tak rasa pelik ke dengan tajuk entry cikayue kali nie…kalau cikayue jadi korang la kan mesti banyak tanya macam nie..

Nak makan buah pun ada cara-dia ke??leceh btol la…kalau dah rasa nak makan, makan jelaa..tu pun nak ade “way” sana “way” sini…pegi highway la kalau macam tue…DUSH!!!

OK STOP!!!!

Sekarang cikayue nak kongsi informasi penting ngan readers semua…information nie cikayue dapat masa tengah bosan kat ofis xtau nak watpe..nak on FB pun xboleh coz BOS ada! (mengulau je ko tau..LEMPANG NAK) so cikayue pn menggeledah la PC nie kononnya nak tengok contoh2 letter and document yang previous employee buat..buat2 rajin depan bos…hak3…tengah2 khusyuk menggeledah cik ayue terbaca artikel nie “correct way of eating fruits”..here we go!

usually, kalau kita nak makan buah (xkisah la buah apepun yang korang minat) just buy, cut and popping it…BUT it’s not as easy as we think…actually, kalau kita nak makan buah kena la on the right time and correct way…

THE CORRECT WAY is we cannot eating fruits after our meals BUT it shouls be eaten ON AN EMPTY STOMACH (kalau xfaham dalam Bahasa Malaysia makan masa perut kosong…ade faham..) this is because kalau kita makan dalam keadaan perut kosong, it will play a major role to detoxify system tubuh, membekalkan tenaga yang secukupnya, sentiasa rasa kenyang dan the most important thing is boleh mengurangkan berat badan…so kalau sape2 ade masalah berat makanlah buah dengan cara yang betul okay!

Mesti korang tertanya-tanya kenapa kena makan buah just on an empty stomach…ish korang nie…kalau dah kata xboleh tu xboleh la…xfaham bahasa btol…banyak tanye..(psst..sape yang banyak tanye sebenarnye nie…nak kene belasah cik ayue neh! )hak3…okay3 dengan “rela hati” and rajin untuk memberikan anda semua informasi penting, cikayue tell you the reasons okay! (nie cikayue copy paste jela dari PC nie..kalau ada dikalangan writer or story teller or bloggers lain merasakan ia hakcipta anda…halalkan jela ea…because sharing is caring.. ;D

FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD - Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit.. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so. In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid.. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil.

So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! Pernah dengar x orang complaint

“every time I eat water-melon I burp”

“when I eat durian my stomach bloats up”

“when I eat a banana I feel like running to the toilet”

etc.

semua nie xkan berlaku kalau kita makan buah-buahan masa perut kosong..kalau x, the fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat!

Other effects kalau makan buah-buahan dengan cara yang salah:

Graying hair, balding, nervous outburst, and lingkaran gelap bawah mata…semua nie xkan berlaku kalau kita makan buah-buahan kitika perut kosong..

For our information, all fruits become alkaline in our body termasuk orange, lemon and other acidic fruits...rahsia kejelitaan, kesihatan, kebahagiaan, berat badan yang unggul akan dapat dicapai if we mastered the correct way of eating fruits.

SEKIAN

p/s: for more information click this LINK..

2 comments:

kema said...

i loike en3 neh..hehehe~
pas neh nk mkn buah dlu bru mkn....nk kurus~

... said...

haha..sy sokong 200%..
gud luck cik kema yee.....;)