Monday, October 25, 2010

KETAHUILAH BAHAYA PANADOL!!!

hye readers...just now cikayue terbaca 1 artikel berkaitan BAHAYA PANADOL...so kepada sesiapa yang sangat suka menelan Panadol xkira tension/ sakit kepala/ etc sila baca artikel dibawah nie okay! hope korang x amalkan lagi memakan Panadol / pain killer/ what so ever terlalu kerap..


JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya. ..

"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun.

Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.




Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan.



senang je nak dapatkan isotonic drinks neh..kat kedai banyak kan...cikayue minat 100PLUS

kalau u all x minat try la REVIVE or minuman isotonik yang lain okay!


Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

PANADOL adalah sejenis "painkiller" , semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?


Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda

......................to my beloved mr amdanhusin......................

beware with PANADOL or othar pain killer okay!

kalau orang cakap u x ensem xpe...i admit u the most handsome guy..;))

4 comments:

kema said...

hihi ayt last skali suweettt nyee...

cik ayu kata tunang dia hensem...
cik kema kata lak incik ehem ehem kema ensem...

kecantikan,kecomelan n kehenseman sgt subjektif...

huhu~pasneh xyah bli panadol..bli jer 100plus..kema pn suke...malas nk bli g rendam kaki kt air suam..xkuar ongkos lgsg kn...

... said...

ngehehe..mestila kene puji incik tunang ayu...xkan nak puji incik ehem3 kema tuh..;p

ok3 la...dia pun hensem, TAPI incik tunang saya ensem lebih la..hehehe...
mmg subjektif la cik kema...kalau sume tgk sorg je yg sempurna susah la kan....;p

ha...ayue mmg xminat bab mkn2 pil2 neh...so better choice isotonic drinks jela..better for our health kan~;))

kema said...

haha~betol3..kne la ckp pakwe or tunang sndri hensem..kalo x,cmne leh tsangkut kat dorang kan... beauty/machoness is in the eyes of the be holder...err betol ker??

rituh kema demam..mkn pcm,tp lmbt baik...twuss mintak mak bli kan 100plus...pastuh truss kepala xberat dh...sihat spt biasa...lalala~

... said...

hehe...tau xpe...

wah, kema dh mengaplikasikan entry nie ek...baguss#...;)