Tuesday, February 1, 2011

Berkampung

salam


korang pernah dengar x pasal berkampung?
jangan salah faham
berkampung nie ada banyak maksud
tapi berkampung yang cik ayue maksudkan nie, berkampung bila nak adakan kenduri besar macam kenduri kawen cik ayue nanti..


cik ayue tak tau kat tempat lain macam mane, tapi yang cik ayue tau trend berkampung nie telah diamalkan sejak turun-temurun oleh famili cik ayue..maybe kat tempat lain atau pun famili lain ade gak buat amalkan berkampung nie...


berkampung nie lebih kurang macam 1 kenduri kecil sebelum majlis perkahwinan sebenar, dimana sanak-saudara dan jiran tetangga berkumpul untuk berbincang:


lauk pauk yang akan di masak semasa kenduri nanti
siapa yang akan mengetuai bahagian masakan
siapa yang ingin menanam*
dan macam-macam lagi berkaitan kenduri kahwin nanti..

biasanya berkampung akan diadakan 1 @ 2 minggu sebelum majlis sebenar..
so, this week cik ayue nak balik kampung lagi untuk berkampung..
tolong-tolong mane yang patut..
of course cik ayue kena tolong..nie kan majlis cik ayue..hik3!


senang cerita, berkampung nie diamalkan untuk meringankan beban keluarga pengantin..kenduri kahwin kan kenduri besar...meraikan bakal pengantin, so kenalah ada kerjasama antara famili dan jiran tetangga..barulah majlis berjalan lancar..kalau sume cik ayue nak keluarkan duit, botak kepala ai tauuu....hihihihi....


tapi kalau mcm kamoo2 x perlu berkampung kot..kamoo2 kan banyakkk simpanan..xmacam cik ayue nie...dah la baru habis study, confirm-confirm la duit xdok! so, nie la gunanye berkampung..hik3.. ;)


*bertanam= seseorang akan memberi something untuk kenduri kahwin tue (cth: beras, minyak masak, telur etc.) pastu, bila famili mereka adakan kenduri kahwin kami akan membalas semula pemberian mereka dengan barang yang sama atau dengan memberi wang yang sama nilai dengan barang yang telah mereka berikan semasa berkampung..


pesanan penaja: kalau xdok duit, jangan gatai2 nak kawin macam ai! ai je xpe hokay! :p

2 comments:

adnil linda said...

hehhehe...sonoknye dgar...

P0polita said...

org johor paggil 'merewang'.. eheheh