Tuesday, August 24, 2010

maxis turn to celcom

Hye guys..arini cik ayue nak share 1 thing ngan korang…amekla iktibar dari ape yang dh terjadi kpd cik ayue…

Dalam cik ayue hepi2 lepas konvo terjadi pulak 1 kjadian yang cik ayue sendiri x sangka…

Cik ayue knvo 26/07/2010 (hari isnin) yang lepas di UMT, cik ayue balik Terengganu awal tau 20hb mlm cik ayue n kwn2 dh naik bas coz esoknye kami nak g amek jubah…Lepas konvo, malam sebelum bergerak balik ke Melaka cik ayue nk jumpe kwn cik ayue kat hostel… dlm pada tggu my fren tiba2 ade sorang minah ni (kecik2 n free hair) berdiri depan cik ayue…

n cakap pasal simkad celcom free… cik ayue malas nk amek tau pasal benda2 mcm nie… stop kan org tengah jalan n paksa2 itu ini… ikutkan ati nak blah je tapi dia pulak btul2 depan cik ayue..nak jalan karang ckp kurang ajar plk kn… so cik ayue pn layan jela minah 2 sbb dia ckp amek mase kejap je xsmpai 5 minit…

M: assalamualaikum kak, bla…bla…bla…10sen panggilan ke semua rangkaian, kita bagi simkad ni free kat akk…akk xperlu bayar pun…

Cik ayue: eh xpela sy nak cepat ni ade hal…

M: kejap je kak..x lame pun akk dengar dulu…rugi akk x dengar coz dh ramai student amek nie…(dats mean dh rmai la yg terkena dgn tipu helah dis girl n the gang)

Cik ayue: (dgn terpaksa) yela…cite la cepat…

M: akk skarang guna berapa no?

Cik ayue: 2, celcom n maxis…tapi yg xtif maxis coz hset celcom rosak…

M: ok, sekarang akk bagi IC sy nak Photostat…kita isi borang dulu…

Cik ayue: eh nk wtpe…sy xcakap pun nak amek simkad free awak 2…xpela…thanks jela…

M: alaa kak..xkan akk xnak, simkad nie sy bg free je kat akk..akk xpyah bayar apepun…

Cik ayue: sy dh ade 2 simkad, watpe nk pkai byk2…nnti nak sumbat mane???

M: akk boleh guna no lame…simkad nie guna no akk la…

Cik ayue: oowh, habis 2 simkad maxis sy ni xleh guna la nnti??

M: akk boleh guna lg…jangan risau..no lame akk still boleh guna...anek la kak, dah rmai student amek xkan akk xnak…rugi akk nnti…sy bg free je kat akk…

cik ayue pn fikir (alaa dia bg simkad free je pun, bkn ade ape2…amek simkad 2 pas2 simpan jela wat pekasam dlm purse)then dengan mls

cik ayue: belasah jela…cepat sket sy nak cepat nie…

then cik ayue bg IC utk si minah 2 g photostat ,isi borang n segala mcm dia nak wat…lantak ko la nak wtpe…mls nk amek tau…

dah dapat simkad 2 cik ayue pn blah, jmpe mmber…

4 hari lepas balik kg, tibe2 maxis anta msej yg lebih kurang berbunyi “ thanks sbb menggunakan perkhidmatan maxis…permintaan anda untuk jadikan no celcom sedang diproses…”

dlm fkiran cik ayue nape pulak maxis anta msej mcm neh…xkan la cik ayue dh x blh guna no mxs lg kot…xkan no ni nak jd no celcom…alamak habis la cik ayue klau no ni jd no celcom…dah la pakej student mesej pn 1 sen jek…

Esoknye memang betul pn simkad maxis cik ayue dh x boleh guna…line terus xde, nak xnk cik ayue trpaksa guna simkad “free” yg minah 2 bg…

n ape yang mengejutkan cik ayue lg…cik ayue try nak check balance coz sbelum ni kredit cik ayue ade lg brape rggt ntah… cik ayue dial la mcm biase nk check balance… *122# n dial… sorry the number you have entered is invalid...eh biar btol…cik ayue try n try lg…still same…

so cik ayue pn try dia *118# boleh pulak..(mmg confirm la dh jd no celcom)

then 8 untuk my account, tup2 kluar

1.my bill

2. payment channel

3. my celcom rewards

APEKAH SUME NIE??? Cik ayue dah marah…no cik ayue sekarang dh jadi BIL…!!! MY GOD!!!

Cepat2 cik ayue inform my dad n told him everything…ayah ckap cik ayue dh terkene…aduhai, TERMENUNG cik ayue, xsgka dlm berjaga2 pn blh jugak terkena…

Bill untuk dis month pn dh sampai..RM 86.05!!!

Kalau guna prepaid pun baru RM 30 or RM 40 sbulan…tgk bil cik ayue baru guna RM 19, tapi bil tggi…

Nanti dh dpt gaji cik ayue nak g celcom centre nak try jd kan mcm simkad dulu…

Pesanan kepada minah 2 or kwan2 dia klau terbaca entry nie!!!

CONGRATES COZ KORANG DH BERJAYA JERAT CIK AYUE n STUDENT2 LAIN…TERUSKANLAH USAHA KORANG TU UTK MENJERAT LAGI RAMAI STUDENT UNTUK KEPENTINGAN KORANG SENDIRI…GUD LUCK..!!!!!!!!!!!!

Pesanan kepada student2 n sape saje:

KALAU JUMPE ORANG MCM NIE, KORANG BUAT XTAU JE…KALAU KITA KESIAN KAT DIORANG LG BERLEMAK DIORANG 2…KITA YANG JADI MANGSA…SO BE CAREFUL MY FRIENDS…


glitter-graphics.com

4 comments:

εїз Cik Fasya εїз said...

cian ko yu..
kalo aku, wat xlayan da..bia dia ckp sorg2...bek ko g kt centre dia..tukar alek..

ayue mazayu said...

2la pasal...tapi bil dah sampai...aku guna dulu bln nie..bln dpn aku nak tukar kat centre..xtau ape2 tibe dh jd bil...kalau aku jumpe budak 2 aku ketuk pale dia bg lg pendek...huhuhu...

kema said...

kcian nye ko ayu..xpasal2...mnipu itu bdosa..dia xbgtau or smbunyi info y sbenar...

ayue mazayu said...

tau xpe kema...spatutnye dia kene bgtau smua info kn...biar la dia tggung dosa 2...komisyen mmg la dpt...dosa pn dpt gak...