Wednesday, December 8, 2010

SUSHI KING TAK HALAL!!!!

Assalamualaikum

sejak kebelakangan nie banyak betul information cikayue dapat about makanan halal & non-halal
last week about Burger King
Few Days about McD yang mengatakan SIJIL HALAL McD dah kena tarik since October 2010 maybe disebabkan cara penyembelihannya tidak mengikut syarak or else..who knows kan...
cikayue akan cari information about that soon..

then, just now
my office-mate bagitau yang SUSHI KING sebenarnya TAK HALAL
BUKTINYA
she got an article/mesej di FB tentang soaljawab melalui e-mel seorang pengguna/pelanggan SUSHI KING dengan pihak pengurusan SUSHI KING tersebut berkaitan status HALAL produk tersebut

petikan e-mel tersebut seperti berikut

Q: Dear Marylinn,
Another element of halal is on the use alcohol in food preparation/cooking or the presence of alcohol in the ingredient use such as sauces etc.

can you tell me whether Sushi King use materials (such as sauces) that content alcohol?

A: Dear Mr. Abdul Rahman Omar,

Thank You for your email. For your information, we are not Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free. All our meet based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.
Sushi King is not certified "Halal". This is due to some of our food contains 'Mirin'.

Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.

Following the products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura

On top that, some of our restaurant do sell beer

However our meat materials such as chicken, beef and seafood are from Halal Certified source.

Hope this clarifies your concern.

Thank you,

Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi King Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext: 283

so..
Mau makan Sushi King lagi or tak???
Tepuk Dada sendiri tanye nak makan ke x..
semua di tangan anda..

SEKIAN..

6 comments:

kema said...

xmau..sb xmakan pun..hehehe~

... said...

ayu pun xmau..hehe...just untuk information sape2 yg mkn ea...cik aszlimah makan neh..peminat setia lak tuh...kalau nk makan kena mkn selain yg ada mirin tu la kan..

kema said...

aah..tp ak still rse was2 lg...sb peralatan yg dia guna sumer....

... said...

hurm..kalau peralatan xde masalah kot kema..coz kan xde unsur pork kan...yang mirin tu just macam tapai je kot...sebab mirin tuh macam nasi yang diperam/ditapaikan....ke mcm mane..

NARDtheNERD said...

apa yang sbb kan mirin tu tak halal ek?

fermentation of rice tu guane deh??.
hehe.

... said...

lor...kalau diikutkan dalam islam kan x galakkan sgt makan tapai especially air tapai..coz bila dah simpan lama air tapai akan jadi air tuak yg boleh memabukkan, then kalau simpan lame lagi air tu jadi air tapai mcm biase balik...thats why la air tapai boleh memanaskan badan..lebih kurang mcm tu la yg ayu faham...kalau nak faham lagi sila rujuk yg pakar okay..hek3~